U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

pigmentdrukken

Met een pigmentdruk wordt vaak een inkjet-print op aquarelpapier bedoeld, waarbij de inkten van de printer partikels pigment bevatten. Pigmentdrukken worden ook wel aangeduid als gicléedruk of c - print. Als kunstdrukmethode is deze druktechniek in Nederland vrij nieuw. De techniek is speciaal ontwikkeld om te kunnen voldoen aan de kritische eisen van de kunstverzamelaars. In mijn pigmentdrukken komt het originele kunstwerk geheel digitaal tot stand.
Wat mij het meest aanspreekt bij deze techniek is de praktisch rasterloze fijnheid, de enorme beelddiepte, de zeer hoge scherpte en detaillering alsmede diepe kleuren met zachte overgangen. De pigmentdrukken hebben een fluweelzachte uitstraling.
De term giclée is van Franse oorsprong en betekent 'stralen' of 'vernevelen', als aanduiding voor een techniek die gebruik maakt van ononderbroken inktstralen voor het aanbrengen van de verschillende kleurlagen.

Mijn prenten worden gedrukt op zuivere alpha-cellulose, wit Hahnemühle papier van 310 g/m².

Ik was aanvankelijk wat terughoudend wat betreft deze techniek. Indien echter de 'regels', zoals die onder andere voor litho's en zeefdrukken gelden, worden gehandhaafd wat betreft oplage e.d. is er op zich niet zo veel op tegen; tenslotte kent de zeefdruk ook een soort vernevelingstechniek door zijn gebruik van rasters. Zoals je ook regelmatig zeefdrukken op linnen tegenkomt (o.a. werk van Jan Cremer) zie je de laatste tijd steeds meer dat men de gicléedruk op doek/linnen afdrukt. De werken worden door de kunstenaar zelf gesigneerd en genummerd. (Met dank aan www.aaart.nl)

Een afdruk op canvas die ik heb gemaakt is de prent "maandag - wasdag" ten behoeve van het 20 jarig jubileum van de stichting MEG.

Klik 1x op de onderstaande afbeeldingen om de prent volledig te kunnen bekijken.

galerie pigmentdrukken

computerprent (c-print) of gicléedruk

Dit is de techniek van het digitale tijdperk. In de c-print wordt de grafische voorstelling op een beeldscherm ontworpen. In zwart-wit of in kleur. Dat gebeurt met behulp van een of meerdere tekenprogramma's.
Na voltooiing van het beeld wordt het bewaard op de harde schijf van de computer. Deze bestanden kunnen vervolgens worden afgedrukt door een speciale printer (speciaal ontwikkeld t.b.v. gicléedrukken). De printer laat geen variatie in de afdrukken zien.
Computergrafiek heeft voor de kunstenaar minstens één praktisch voordeel boven de traditionelere technieken. De drukvorm, de harde schijf dus of de USB stick, kan telkens in dezelfde hoge kwaliteit afgedrukt worden. Daar komt geen handwerk aan te pas. Men behoeft dus geen oplage te vervaardigen maar kan op aanvraag een druk maken. De ladekast met de voorraad prenten is vervangen door de harde schijf.

Bron: Gebaseerd op een tekst, uitgegeven door de Vereniging voor Originele Grafiek, 1995

Terwijl de naam gicléedruk is gebaseerd op de druktechniek (zoals bij de steendruk) van de te maken prent is de naam computerprent gebaseerd op de techniek die wordt gebruikt tijdens het maken van de afbeelding. (zoals bij het etsen van een etsplaat) 

    expositie kalender  

  • Van vrijdag 26 oktober t/m zondag 11 november: Expositie "Kunst van de overkant" in The Gallery, Molenstraat 7 te 3600 Genk.
    The Gallery is geopend op de vrijdag, zaterdag en zondag.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?